About me

My Photo
..The Colourful Of Life..
Just call me Yui.. Love kids, cats and chocolate.. Love my family and friends..
View my complete profile
Feeds RSS
Feeds RSS

Thursday 9 January 2014

Menu Lunch : Ayam Masak Merah Simple dan Sup Tauhu Telur Emak



Assalamualaikum korang..
Sihat ke semuanya? Harap korang semua sentiasa di bawah lindunganNya..aminn..

Owkay lah, hari ini takde story apa pun. Just nak bangga diri je bagi tahu korang yang aku masak menu tengahari hari ini.. Hakhak.. Disebabkan umur aku yang makin lama makin cantik ni, kena la biasakan diri kat dapur. Selama ni dok tengok je mak masak apa kat dapur. Sampai bila nak pandai if tak praktikkan. So hari ini, aku masak lauk simple je. Ayam Masak Merah Simple..

Tok Guru aku mestilah Emak tercinta.

Ayam Masak Merah Yui



Menu :

1. Ayam dalam 5-6 ketul
2. Bawang besar dalam 2 biji
3. Bawang putih dalam 2 - 3 ulas
4. Cili merah dalam 5-6 biji
5. Cili api dalam 3 biji
6. Sos tomato (optional)
7. Sos cili (optional)
8. Kicap (optional)
9. 4 sekawan (Kulit kayu manis, Bunga Lawang, Bunga Cengkih, Buah Pelaga)

Cara memasaknya :

- Goreng ayam dulu.
- Sementara tunggu ayam digoreng, blender semua bahan 
(Bawang besar, Bawang putih, Cili Merah, dan Cili api)
- Siap je ayam yang telah digoreng, masa untuk menumis la.
- Letak minyak sikit, bila minyak dah panas, masukkan 4 sekawan tu. Ikot kata mak aku, 4 sekawan tu untuk kasi dia naik bau wangi.
- Kemudian, masukkan semua bahan-bahan yang da di blender tadi. Kacau-kacau sket, pastu biar sampai cabai mati (Bak kata mak aku la.. Heeeee).
- Yang ni optional tau, bolehlah letakkan sos cili, sos tomato dan kicap sikit. Untuk kasi warna dia nampak cantik,takde la pucat je nanti.
- Bila adunan da masak, masukkan secukup rasa dan gula. Ikutlah citarasa sendirilah.
- Last sekali masukkan ayam yang da digoreng tadi.
- Kacau sehingga rata dan rasa.

If sedap tu, jadik lah..!! Tapi kompem sedap punye.

Tapikan tak syok lah if takde sayurkan, sayurkan penting untuk badan kita. So mak aku masak Sup Tauhu Telur.

Sup Tauhu Telur



Bahan :

1. Tauhu telur
2. Sayur kobis korea. (Asingkan batang dan daun ye. Ikutlah korang nak campor ngan sayur apa)
3. Tepung jagung (Satu sudu)
4. Telur ayam (Sebiji)
5. Bawang putih

Cara memasaknya :

- Ketuk sikit bawang putih dan tumiskan.
- Bila da naik bau, masukkan sikit air. Dan masukkan batang sayur kobis tadi.
- Biarkan mendidih. Masukkan secukup rasa mengikut citarasa.
- Kemudian pecahkan telur, masukkan slow-slow sebab takut kuning telurnya pecah.
- Bila telur tadi da masak sikit, masukkan tepung jagung yang telah dibancuhkan dengan air.
- Kacau sehingga masak, dan masukkan daun kobis tadi dan tauhu telur.
- Kacau sehingga rata dan rasa.

If sedap tu, jadik lah..!! 

So selamat mencuba yepp..!!

0 comments:

Post a Comment