Assalamualaikum..
Malas nak taip panjang-panjang, just nak share resepi emak saya.
MURTABAK BREAD CHEESE ataupun MURTABAK ROTI KEJU..
Bahan-bahan untuk membuatnya adalah seperti berikut :
- Roti gardinia (Tak kesah lah roti apa yang korang suka)
- Susu kotak. (200ml) (Yang korang suka buat minum tu, tak kesah lah brand apa pun)
- Telor 4 biji.
- Mentega
- Tepung gandum sikit.
- Bawang putih dalam 3 biji. (Yang diketuk)
- Bawang besar 1 biji. (Dipotong dadu)
- Kentang yang dipotong dadu. (Ini optional, nak letak boleh, tak letak pun takpe)
- Serbuk kari daging.
- Daging cincang. (Kalau korang suka ayam, letaklah ayam)
- Cheese cheddar
Cara-cara untuk membuatnya adalah seperti berikut :
Untuk membuat inti murtabak nya!
- Panaskan minyak untuk menumis bawang putih yang telah diketuk.
- Bila bawang putih dah kuning-kuning, masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air.
- Kemudian, masukkan daging cincang. Tunggu sehingga masak.
- Lepas itu, masukkan kentang dan bawang besar.
- Kacau sehingga masak. Bila dah masak, tutup api sat. Sebab nak sediakan kulit murtabak pulokk.
Untuk membuat kulit murtabak nya!
- Kacau 4 biji telur dengan 200 ml susu kotak.
- Celupkan roti dalam adunan telur dan susu tadi.
- Dan susunkan di atas talam.
- Gunakan bekas yang korang rasa mudah untuk menyediakan murtabak. Kalau kitorg guna talam.
- Ratakan talam tersebut dengan mentega, bak kata emak saya, kalau tak nak murtabak tu melekat, letaklah sikit tepung gandum.
- Perlu buat layer by layer.
- Roti yang telah dicelup tadi sebagai tapak,
- Kemudian atas tapak roti tersebut, letakkan inti murtabak yang telah dimasak tadi.
- Kemudian buat lagi satu layer roti yang telah dicelup tadi.
- Kalau nak mustabak korang tebal, buatlah dalam 3 layer.
- Layer atas sekali, taburkan cheese cheddar. Kuantiti ikut suka hangpa lah.
- Kemudian bakar dengan suhu 180'C dalam 45 - 50 minit, api atas dan bawah.
- Bila dah siap, try lah rasa. Komfem sedap punye. Nora bagi 4 Bintang! Heeeeee
SELAMAT MENCUBA!
0 comments:
Post a Comment